Socialpsykiatrien Katrinebjergvejs historie

Med den begyndende industrialisering mistede bymarkerne i løbet af 1800-tallet deres økonomiske betydning for Århus. En del af jorderne blev opkøbt af proprietærer og lagt sammen til større landbrug. I den sidste halvdel af århundredet opstod således en række større gårde i området. Navne som Katrinebjerg, Højvang og Reginehøj, der endnu er i brug i området, stammer alle fra gårde anlagt på bymarkerne. Kilde: www.bymuseet.dk

I 1912 fik Kvindehjælpen tilladelse til en landsindsamling, som gav 50.000 kr.
Århus kommune stillede en grund til rådighed og opførelsen af "Opdragelseshjemmet  Katrinebjergvej" blev startet 17. september 1914.
Bygherren var  Aarhus Kommune og bygningen skulle være opdragelseshjem for unge kvinder med plads til 40 piger. Haven var/er på 2 tønder land, dvs. 11.000 mog huset var dengang selvforsynende med grøntsager.
En dag for pigerne i 1917 så sådan ud:

 Hjemmets historie:

1914-1918 Pigehjem.
1914-1952 Opdragelseshjem.
1918-1921 fungerede dele af bygningen som sinkehjem.
1952 Huset brændte og taget, samt østfløjens tårn tager skade.
1952-1982 Lærlingehjem.
1982-2011 Katrinebjerg Centret.
2011-nu Socialpsykiatrien Katrinebjergvej.

Til Hjemmet hører en moderne udstyret Skolestue, en rummelig Gymnastiksal og et stort Skolekøkken. Desuden finder man Systuer, Vævestue og et Vaskeri. Samlingsstedet for Ele­verne i deres Fritid er en stor og hyggelig Dagligstue, hvortil Venner af Foreningen har skæn­ket et Klaver og to Bogskabe med udmærket Læsning. - Alt i Hjemmet er indrettet saa praktisk og hygiejnisk som vel muligt, men uden nogen som helst Overdaadighed for at de unge ikke skal stille Fordringer til Livet, som dette ikke kan tilfredsstille paa et senere Tidspunkt. Man haaber saaledes at kunne opdrage dem til en Gang at gaa ud i Li­vet som dygtige, solide Arbejdere med kristelig-moralsk Tankegang og Handlemaade. Kilde: www.kvinfo.dk 

Du kan læse mere om præstefru Ellen Schepelern der tog initiativet til at stifte Kvindehjælpen og Katrinebjerg Pigehjem, samt Katrinebjergvej 81 åbningsdag, ved at klikke her (åbner i nyt vindue!)

Vil du læse mere, så læs uddrag fra "Katrinebjerg Pigehjem" fra bind 3 af Aarhus Byens historie 1870-1945. Se uddraget her (åbner i nyt vindue!)
Er du interesseret i at se gamle fotografier og luftfotos af Katrinebjerg, så se billeder på www.danskebilleder.dk eller her på billede 1.  2.  3.  4.  5.  6.  7. (åbner i nyt vindue!)

*************************************************************************

Hvis du er interesseret i at læse mere om Christiansbjergs historie, så klik her. (åbner i nyt vindue)

Siden er under opbygning. Har du tilføjelser eller ændringer, så hører vi gerne fra dig. Mail til os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på: Peter 4185 6976 eller Niels 6048 7073